رضا مهدوی پژوهشگر، مدرس و منتقد موسیقی در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن انتقاد از فقدان برنامه فرهنگی هنری در میان نامزدهای ریاست جمهوری توضیح داد: بنده به عنوان عضوی از ملت ایران قطعاً بر این باورم که معیشت و رسیدگی به مشکلات معیشتی باید در برنامه اول عزیزانی باشد که در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شدهاند. این یک واقعیت است و هیچ نزاعی هم درباره آن وجود ندارد اما یک نکته مهم که در این روزها نشان دهنده مظلومیت اهل فرهنگ و هنر بود، فقدان ارائه یک برنامه مناسب و ارزشمند در میان نامزدهای محترم است که عدم ارائه آن در مناظرهها مظلومیت اهالی فرهنگ و هنر را دوچندان کرد.
وی افزود: آنچه بنده و بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر در مناظرهها مشاهده کردند، نشان دهنده این نکته بود که برنامههای هنری و فرهنگی در برنامههای آینده رییس جمهور محلی از اعراب ندارد و این عرصه تا به امروز نتوانسته در آن جایگاهی که باید قرار داده شود. به هر حال این انتظار میرفت که نامزدهای محترم حداقل در یکی از این سه مناظره به عنوان مهمترین برنامههای تبلیغاتی انتخابات ریاست جمهوری و حتی سایر برنامههای رادیویی و تلویزیونی دیگر به صورت دقیق و پرهیز از ارائه برنامههای کلی از برنامههای خود در عرصههای فرهنگی هنری همچون سینما، تئاتر، موسیقی، هنرهای تجسمی، کتاب، رسانه و سایر موارد مرتبط با این حوزهها سخن میگفتند. موضوعی که اصلاً به آن اشارهای نشد.
کاش نامزدها دل هنرمندان را خوش میکردند!
مهدوی گفت: طبیعتاً درباره حوزههایی غیر از موسیقی باید کارشناسان و هنرمندان و فعالان آن حوزهها اظهارنظر کنند، اما بنده اگر بخواهیم درباره موسیقی به ارائه نقطه نظراتم در ارتباط با انتخابات بپردازم میتوانم بگویم که ایکاش نامزدهای مختلف حداقل در یک قالب جزیی از موسیقی و برنامههایشان در این حوزه حرف میزنند. حتی ایکاش درباره موضوعاتی چون جشنوارههای هنری سخن میگفتند که دل هنرمندان خوش میشد. اما بازهم دیدیم که هیچکدام از نامزدهای محترم در این چارچوب سخنی نگفتند.
این نوازنده و مدرس موسیقی تصریح کرد: متاسفانه دولت تدبیر و امید در حوزه موسیقی با وجود تمام تلاشها و برنامهریزیهایی که انجام داد، آنچنان که باید نتوانست به توفیقاتی دست پیدا کند اما من امیدوارم شرایط به گونهای توسط رییس جمهور منتخب طراحی و برنامهریزی شود که موسیقی در دولت بعدی شرایط بهتری داشته باشد. این در حالی است که اکنون در بسیاری از کشورهای پیشرفته ماجرا به نحوی است که روسای جمهور کشورها وقتی به کشوری سفر میکنند و یا میزبان حضور یک مقام عالی رتبه هستند، اهالی فرهنگ و هنر آن کشور مطبوع یکی از همراهان ویژه دولت هستند که رییس جمهور به وسیله هنر و جایگاه آنها فرهنگ کشورش را معرفی میکند، موضوعی که متاسفانه در دولت فعلی در کمرنگترین شکل ممکن خود اجرا شد و آقای رییس جمهور در حداقلترین شکل ممکن به یک رویداد هنری آمد، در حالی که این انتظار میرفت با شعار حمایت از فرهنگ و هنر که در دورههای قبلی مطرح شد، ما شاهد حضور موثرتری از هیات دولت و رییس جمهور در برنامههای فرهنگی باشیم.
رأی خوبی که با شعار حمایت از فرهنگ جمع شد، اما…
مهدوی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: این حرف بنده نیست، چرا که همگان شاهد هستند در انتخابات قبلی با شعار حمایت از فرهنگ و هنر رای خوبی جمع شد اما متاسفانه ماجرا آن گونه که در شعار مطرح شد پیش نرفت و ما شاهد نوعی از سیاستگذاری و برنامهریزی در عرصه فرهنگ و هنر بودیم که متاسفانه شرایط را به سمت و سوی مطلوب هدایت نکرد.
وی افزود: این موضوع را هم میتوانیم در برگزاری رویدادها و جشنوارههای هنری کشور و جزیی تر در جشنواره موسیقی فجر ببینیم که به غیر از موارد انگشت شمار ماجرا به سمتی هدایت شد که این رویداد تبدیل به یکی از کمرونقترین و کماثرترین رویدادهای فرهنگی هنری کشور شد. شرایطی که منجر به انتخاب افرادی شد که به دلیل بی انگیزگی و موارد مشابه دیگر تغییر مثبتی را در روند برگزاری جشنواره ایجاد نکردند. موضوعی که من امیدوارم در دولت آینده این چنین نباشد.
همگان شاهد هستند در انتخابات قبلی با شعار حمایت از فرهنگ و هنر رای خوبی جمع شد اما متاسفانه ماجرا آن گونه که در شعار مطرح شد پیش نرفت و ما شاهد نوعی از سیاستگذاری و برنامهریزی در عرصه فرهنگ و هنر بودیم که متاسفانه شرایط را به سمت و سوی مطلوب هدایت نکرد این کارشناس موسیقی با انتقاد دوباره از فقدان ارائه برنامههای فرهنگی هنری در حوزههای خرد و کلان همچون سایر حوزهها توسط نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: تا این لحظه ما برنامه خاصی از نامزدهای محترم در حوزه فرهنگ و هنر ندیدیم و این موضوع بسیار نگرانکنندهای است که قطعاً موجب ایجاد ناامیدی در میان اصحاب فرهنگ و هنر میشود. اما بنده امیدوارم پس از برگزاری انتخابات و انتخاب رییسجمهور حداقل شاهد حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی باشیم که بتواند نسبت به ساماندهی وضعیت موجود کارهای اساسی و بنیادینی را انجام دهد.
وی ادامه داد: ما باید به این موضوع واقف باشیم که شرایط برنامهریزی و سیاستگذاریهای کلی عرصه فرهنگ و هنر هنرمندان را ناامید کرده است و آنها با وجود تمام تلاشهایی که توسط برخی مدیران عرصه هنر انجام گرفته، آینده روشنی را برای خود احساس نمیکنند بنابراین ایکاش نامزدهای محترم در ارائه برنامههای خود به این موضوعات هم اشاره میکردند که حداقل هنرمندان بدانند در دولت بعدی قرار است چه اتفاقاتی برای هنر بیفتد؟
مهدوی در بخش پایانی صحبتهای خود گفت: به طور حتم ایران عزیزمان با همراهی و مدیریت جوانان در کنار تجربه و آگاهی بزرگان میتواند در همه عرصهها حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. کما اینکه ما مشاهده کردیم که در عرصههای صنعت، اقتصاد، فعالیتهای اجتماعی این شرایط شکل اجرایی به خود پیدا کرده است. موضوعی که نامزدهای محترم هم در شعارهای انتخاباتی نیز بارها به آن اشاره کردند اما بازهم در این میان از هنرمندان جوان و آینده دار که میتوانند دوشادوش دیگر فعالیتها در جهت شکوفایی ایران قدم بردارند سخنی به میان نیامده است و چقدر خوب که در این فضای نزدیک انتخابات نامزدهای محترم بتوانند خلاء ارائه برنامههای فرهنگی هنری شان را پوشش دهند و به دور از هرگونه عصبانیت و اختلافی به مردم و هنرمندان بگویند که چه برنامههای اجرایی را برای فرهنگ و هنر تدارک دیدهاند.
نظر شما